Hrana Zdravi recepti 23. prosinca 2018.

Zašto nas kolači čine sretnima i recept za vanilin kiflice za slatki Božić

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nitko zapravo ne zna zašto nas slatkiši i kolači toliko usrećuju i zašto ih se teška srca odričemo. Naravno, šećer proizvodi endorfine, a endorfini nas usrećuju, no postoje još jako puno razloga.

Zašto nas kolači čine sretnima?

Posebne prigode: Kolače i torte obično povezujemo uz proslave i blagdane. Naravno, slatkiše konzumiramo češće nego kolače, ali kolači zato imaju posebnu težinu. Povezujemo ih Božićem, svatovima, odnosno prigodama koje nas posebno usrećuju i ne događaju nam se često. 

Obitelj: Osim što nas usrećuje jedenje kolača, vrijeme oko Božića obično se povezuje s pravljenjem posebnih delicija. Uz to, mnoge obitelji zajedno prave slastice za blagdane pa je uz njih vezano i posebno obiteljsko raspoloženje. Kako bi se posjetila starih tradicionalnih Božića, za tebe i tvoju obitelj pronašli smo recept za vanilin kiflice. 

Sastojci za kiflice

  • 150 grama integralnog brašna
  • 100 grama kokosovog ulja sobne temperature
  • 80 grama mljevenih badema
  • 35 grama smeđeg šećera
  • cijelo jaje
  • malo soli
  • 1,5 štapić od vanilije

Čupavci: Omiljeni kokos kolač sa smeđim šećerom

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Priprema

  1. Prereži štapić od vanilije tako da mu možeš sastrugati srž i pomiješaj sa šećerom.
  2. Brašno, bademe, šećer, vaniliju, naribani maslac i žumanjke promiješaj. Ostavi da smjesa odstoji u frižideru 2 sata. 
  3. Tijesto oblikuj u kobasicu promjera 2 cm i reži prema željenoj veličini kiflica. Oblikuj ih dodatno rukama. 
  4. Kiflice posloži na papir na pečenje i peci na 190 stupnjeva 20 minuta. 
  5. Pečene ih možeš uvaljati i u otopljenu čokoladu. 

Stare dobre kremšnite u zdravijem ruhu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.