Psiha i seks 25. siječnja 2024.

"Imam 64 godine i u 35 godina braka nikada nisam doživjela orgazam"

Foto: Pexels Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Carol Baker uplakana je nazvala majku nakon što se razočarala u seks sa suprugom na njihovom medenom mjesecu.

Kolumnistica Daily Maila Carol Baker (64) je još tijekom prve bračne noći 1978. iskusila kakav će biti njezin seksualni život sa suprugom Alanom s kojim je u braku bila 35 godina. "Bilo je to daleko od senzualnog i uzbudljivog, više je bilo površno, u stilu - trepni i već je gotovo. Nije pomoglo ni to što se Alan, čim je završio ‘posao‘, zavalio pred TV i počeo gledati nogomet u hotelu u kojem smo odsjeli tjedan dana nakon našeg ljetnog vjenčanja", napisala je Carol. Nakon te prve bračne noći, Carol je mislila da je napravila veliku grešku te je plačući nazvala majku da želi doći doma. Otac joj je tada rekao da im jednostavno treba vremena i prakse kako bi seks bio dobar.

Ipak, nakon 35 godina braka, tjelesnog upoznavanja i petero djece, Carol je priznala da nikada nije doživjela orgazam. "Zapravo, sada imam 64 godine, i nikada nisam doživjela orgazam s muškarcem - ili čak bez muškarca. Rijetkost je da uopće govorimo o orgazmu, a kamoli da priznajemo da nam se to uopće ne događa", dodala je. 

"Orgazmički jaz" češći u heteroseksualnim vezama

Postoji velika razlika kada je u pitanju doživljavanje orgazma kod muškarac i žena, posebno u heteroseksualnim vezama. U tim vezama, manje od 50 % žena će doživjeti orgazam tijekom spolnog odnosa, u usporedbi s 90 % muškaraca. Mogućnost za postizanje orgazma manja je kako žene stare jer se smanjuju razine njihovih hormona, a više od trećine žena koje su u peri ili postmenopauzi imaju seksualne poteškoće, piše Daily Mail. Poražavajuća je i statistika što čak 10 % nije ni doživjelo orgazam, a studije su pokazale da je između 30 i 75 % žena glumilo orgazam. "Ovo je nešto što znam - moj muž nikada nije znao da nikada nisam dosegnula vrhunac. I da, proizvodila sam sve one zvukove koje su proizvodile i žene u filmovima. Ja sam ta generacija žena koje su vjerovale da je ženina dužnost brinuti se za potrebe svoga muža, bilo da je riječ o pravljenju večere ili jačanju njegovog ega u krevetu. Tek kad sam zašla u kasne 30-e, a tada sam već bila majka četvero djece, otkrila sam da ženski orgazmi postoje, zahvaljujući časopisima poput Cosmopolitana", priznala je Carol. 

Možda te zanima... Što terapeuti savjetuju ženama koje nikada nisu postigle orgazam Psiha i seks

Malo je znala o seksu, a ženski orgazam bila je nepoznanica

Iako je Carol bila tinejdžerka tijekom 1970-ih, vrijeme kada su žene postale seksualno slobodnije i korištenje kontracepcijskih pilula bilo je sve češće, nije znala puno o seksu, niti je o toj temi razgovarala sa svojim roditeljima. O seksu je ponekad znala pričati s prijateljima, a smatra kako bi njezino iskustvo možda bilo drugačije da njezino fakultetsko obrazovanje nije prekinuto zbog puknuća ciste na jajniku. Carol u to vrijeme nije imala dečka, nije se čak ni poljubila s dečkom, ali je jednog dana, prilikom odlaska na posao, ugledala svog budućeg muža koji je bio 11 godina stariji od nje. "Bila sam 19-godišnja djevica kad smo se vjenčali deset mjeseci kasnije. Prosidba se dogodila brzo jer s njim prije braka nisam 'išla do kraja'", rekla je. Gledajući na to iskustvo, priznala je da bi spavala s njim prije braka, ali to je bilo nezamislivo za katolički odgojenu djevojku poput nje. 

Nakon vjenčanja, spolni odnos imali su nekoliko puta tjedno te je njegovo zadovoljstvo bilo na pravom mjestu. Bez obzira što je njen suprug bio s drugim ženama prije nje, Carol danas misli da zapravo i nije bio iskusan. "Uživala sam u bliskosti tijekom seksa, voljela sam ljubljenje i fizički kontakt. Nije bilo bolno ni neugodno, više pomalo dosadno na trenutke", opisala je.

Nakon što su dobili prvo dijete, Carol je bila ta koja se najviše brinula pa nije imala energije brinuti o svom seksualnom životu. No, to nije značilo da nije razmišljala o svom orgazmu, a njezini stavovi o seksu su se promijenili pa bila svjesna što propušta. Ipak, nije znala kako da suprugu kaže da nije zadovoljna njihovim seksualnim životom jer nije htjela povrijediti njegove osjećaje, a on ju nikada nije previše pitao o tome. 

Možda te zanima... Višestruki orgazmi - sve što biste možda htjeli znati Psiha i seks

Odlučila je preuzeti više kontrole u spavaćoj sobi

Iako je voljela Alana i bila mu je odana, svoje intimne probleme nije rekla nikome. No, još uvijek se pitala zašto nije postigla orgazam kao druge žene o kojima je čitala u raznim časopisima. Sa 53. godine, nakon što su se djeca odselila iz kuće, odlučila je istražiti što je točno orgazam. "Vidjela sam da moram upoznati vlastito tijelo i više preuzeti kontrolu u spavaćoj sobi", rekla je.  Konačno je imala vremena posvetiti se svom seksualnom životu, počela je istraživati ​​različite položaje i davati upute svom mužu. Bio je iznenađen, ali sretan što su pokušavali nove stvari, a i Carol je priznala da je više uživala u seksu. Ipak, orgazam nikada nije došao.  

Nije probala ni samozadovoljavanje kako bi postigla vrhunac. "Nakon što sam provela tri godine tijekom kojih su me podučavale časne sestre u internatu, ti konzervativni pogledi na seks i samozadovoljstvo jednostavno nikada ne nestaju", objasnila je. Ipak, prekretnica za nju bila je trilogija "Pedeset nijansi sive" te je zbog knjiga svom suprugu predložila igranje uloga. "Život u spavaćoj sobi definitivno je postao uzbudljiviji. Iako još uvijek nisam doživjela vrhunac, uživala sam u iščekivanju", rekla je.

Možda te zanima... Koliko bi seks zapravo trebao trajati? Psiha i seks

Upoznala je novog muškarca

Nažalost, Carol je izgubila supruga zbog Parkinsonove bolesti 2015. godine te se nakon toga pridružila grupi za ožalošćene gdje je upoznala Davida koji joj se svidio i s kojim je započela vezu. "Oboje smo radili na tome da otkrijemo što nam se sviđa, ali još uvijek sam bila previše sramežljiva da spomenem želju za orgazmom. A kako je vrijeme prolazilo, postalo je nemoguće to ne spomenuti. Naša veza je trajala šest godina, prijateljski smo završili vezu prije tri mjeseca i sada sam ponovno sama", rekla je Carol. 

Iako nije izgubila nadu kada je u pitanju seks, misli da se stvari, pogotovo za žene, trebaju promijeniti te da ženino zadovoljstvo treba biti jednako važno kao i muškarčevo. Iako je trenutno zauzeta s obitelji, voljela bi upoznati nekoga novog. 

"Ipak, definitivno ne želim biti s drugim starijim muškarcem. Muškarci mojih godina obično su vrlo potrebiti. Možda mlađi, izdržljiviji čovjek dolazi u obzir, jer bi mi on mogao pokazati put, da tako kažem. Samo se nadam da pronaći pristojnog muškarca nije tako teško kao doživjeti orgazam", zaključila je Carole Baker za Daily Mail.

Možda te zanima... Što se događa s vašim tijelom i zdravljem kada prestanete biti seksualno aktivni? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.