Zdravlje Simptomi i pomoć 18. siječnja 2017.

Vrhunac epidemije sezonske gripe - kako pomoći sebi i ukućanima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Visoka temperatura, prehlada, bol u leđima, malaksalost samo su neki od simptoma s kojima se borimo za vrijeme gripe. Očigledno, gripa se raširila, a evo nekoliko provjereno dobrih savjeta kojima se učinkovito možetš se boriti protiv nje.

Respiratorne infekcije uzele su maha u posljednja tri tjedna. Neki su već proboljeli gripu, a visoka temperatura, bol u leđima i kostima, malaksalost, kašalj, crveno grlo i začepljeni nos suismptomi koji su se tek počeli javljati kod onih koji su oboljeli valu gripe koji je trenutno na vrhuncu.

Kako prepoznati prve simptome prehlade i gripe te što ih razlikuje?

Naime, sredina je siječnja i prema tvrdnjama infektologa nalazimo se u vrhu epidemije sezonske gripe. Liječnici savjetuju obavezno mirovanje, uzimanje dosta tekućine – topli napici se preporučuju gutljaj po gutljaj, a temperaturu treba skidati primjerenim lijekovima uz tuširanja mlakom vodom.

Evo što još možeš učiniti kako bi pomogla i sebi i članovima svoje obitelji:

Ispiranje grla i nosa

Otprilike u 2 dl mlake vode ulij desetak kapi limuna i žličicu morske soli. Miješaj dok se morska sol ne otopi. Vodi računa o tome da pulpa od limuna ne upadne u čašu jer može stvoriti problem kod ispiranja nosa. Ovako pripremljena tekućina idealna je za ispiranje nosa i grla. Najbolje je da nos ispireš špricom. Kad ispireš grlo, pokušaj bar nekoliko minuta tekućinu držati u ustima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Češnjak jača imunitet

Oslabljen imunitet podložan je širenju virusa i bakterija. Ako još nisi dobila gripu, ojačaj imunitet uz češnja koji je najmoćniji prirodni antibiotik jer sadrži alicin koji se odlično bori protv virusa i bakterija. Alicin se razgrađuje na manje sastojke koji u kontaktu s crvenim krvnim zrncima stvara spoj te opušta krvne žile i omogućuje bolji protok krvi. Zato je idealno ako možeš pojesti bar tri češnja češnjaka dnevno. Ujedno, češnjak smanjuje razinu kolesterola u krvi i regulira krvni tlak.

Oprezno: Antibiotici ne liječe prehlade i viroze!

Med i limun nikada u vrući čaj

Umjesto šećera koristi med. U vrući čaj nikada nemoj stavljati med, jer ćeš tako uništiti hranjive vrijednosti koje ima. Isto vrijedi i za limun. Limun je termolabilan – visoke temperature uništavaju njegov vitamin C.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za miran san idealna je lavanda

Začepljen ti je nos i ne možeš spavati. Pokušaj ovako: Prvo isperi nosnice tekućinom s početka teksta, a onda na jastuk stavite nekoliko grančica lavande. Lavanda opušta i živčani sustav. Lavandu možeš staviti u tanku pamučnu vrećicu te potom na jastuk.

Najčešće zablude i pogreške kod liječenja prehlade, gripe i viroze

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.